Annons:
Etikettallmänt-om-djurtransporter-och-transporttips
Läst 3796 ggr
Alexej
11/12/07, 10:53 PM

Utlandsresor

Resa med husdjur

- så gör du

Text: Jan Lien
UR Vagabond nr 7 2007

 Vill du ta med hunden eller katten på utlandssemestern? Numera fungerar det ganska smärtfritt att resa med djur inom EU, men det kostar över 2000 kronor bara att skaffa vaccineringar och papper. Och det kan ta över fyra månader innan vaccinationerna är godkända så förbered i god tid. 

Är det en lockande idé att ta med bästa vännen på resan? Tänk efter! Även om du älskar att resa är det inte säkert att din hund eller katt gör det. Många djur trivs bättre hemma, och blir stressade av resor. Men det finns förstås undantag.

I och med EU är det lättare att ta med sig djur över gränserna idag jämfört med för 15 år sedan. Och under nästa år kommer det troligtvis att bli ännu enklare. Rabiestestet kan försvinna, och väntetiden efter vaccinering kan komma att bli kortare.

Har du bestämt dig för ta med husdjuret på resan måste du för det första märka ditt djur, antingen med en id-tatuering, eller mikrochip. Från 2011 kommer endast mikrochip att vara godkända. Observera att alla tullstationer inte har chipläsare, och att det finns chip som inte är standardiserade. Då kan man ha en egen chipläsare, eller dessutom ha en tatuering, så att djuret kan identifieras.

Du måste alltid själv undersöka reglerna i landet du ska resa till. Generellt gäller att ju längre bort du reser, desto längre tid tar det att ordna rätt papper. Men även inom eu gäller det att kontrollera ordentligt. Visste du till exempel att Polen kräver vaccinering mot valpsjuka? Eller att »farliga« hundar är förbjudna i vissa delstater i Tyskland? Vad en »farlig« hund är kan förstås diskuteras.

- »Farlig« kan vara över 20 kilo eller 40 centimeter mankhöjd. Men det beror på vilken delstat, säger Hermann Huckert på tyska ambassaden i Stockholm.

Utomlands finns förstås andra sjukdomar än i Sverige - även för djur. Vaccinationer är ett kapitel för sig. En del sprutor är obligatoriska för att du överhuvudtaget ska få ta med dig hunden eller katten - andra är frivilliga. Rabiesvaccin är i princip obligatoriskt. Oftast krävs två sprutor och detta är en anledning till att du måste börja förbereda i god tid. Efter fyra månader testar man att skyddet är bra, och vaccineringen noteras i djurpasset.

Veterinärer brukar ibland också rekommendera vaccinationer mot hjärtmask, leptospiros, valpsjuka, hund- eller kattpest, kennelhosta och kattsnuva. Det kostar en del, men om du inte vaccinerar kan veterinärräkningen bli ännu högre.

Formaliteterna tar inte slut där. Innan återresan till Sverige måste du gå till en lokal veterinär och få medel mot dvärgbandmask samt en stämpel i djurpasset. Stämpeln ska du visa upp när du tar tillbaka djuret in i Sverige. Det gäller både katter och hundar och resor till de flesta länder. På vägen in i Sverige ska du anmäla »införsel« av djuret.

Länderna utanför eu delas upp i lågrisk- och högriskländer. För länder med låg risk gäller regler som liknar dem inom eu och karantän krävs normalt sett inte. Lågriskländer är bland andra Argentina, Barbados, Bermuda, Jamaica, Japan, USA och Vanuatu.

För högriskländer, bland annat Thailand, Brasilien, Gambia eller Bangladesh, gäller att djuret måste sitta i karantän i fyra månader plus två månaders isolering hemma.

- Fyra månader i karantän kostar 22 000 för en katt och 34 000 för en hund, säger Carina Seidlitz på Storskogens Karantän i Linköping.

Ska man resa interkontinentalt gäller det att resa under rätt säsong. På sommaren är det så varmt i till exempel New York att de inte tar emot hundar, och på vintern kan det bli för kallt. Kortnosiga hundar, som boxer, bulldog och pekineser lider speciellt av värme.

Att resa med egen bil är det enklaste sättet att ta med hun-den eller katten. Men kom ihåg att ta paus och rasta djuret ofta.

Tåg är ett bra alternativ. Här kan bestämmelserna variera mellan olika tågbolag, så kolla ordentligt innan avfärd. I exempelvis Tyskland måste hunden ha munkorg på tåget, och stora hundar måste betala barnbiljett. På sj får man ta med hund i sittvagn, men inte sov- och liggvagnar.

- Observera att anslutande länståg kan ha andra bestämmelser, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

När det gäller bussar varierar reglerna även där. På till exempel Eurolines bussar får man inte ta med husdjur.

Många reser med flyg, och de flesta flygbolag tar emot mindre djur i kabinen, som handbagage. Många bolag tar dock inte djur i lastrum. Ryanair tar inte emot djur alls, utom ledarhundar, för det måste alla flygbolag göra enligt lag. Ring och boka plats för djuret, och se till att du får en bekräftelse.

SAS och Lufthansa tar emot djur som väger upp till åtta kilo i kabinen, men mot en extra avgift - även om man inte har något handbagage.

Stora hundar som väger mer än åtta kilo kan följa med i lastrummet. Priset varierar mellan flygbolagen. Lufthansa tar betalt som för övervikt. Exempelvis tar Air Berlin 200 kronor för djur som väger upp till sex kilo i kabinen, och man får dessutom ha med den vanliga handbagagevikten.

Oavsett om djuren sitter i kabinen eller lastrummet måste de resa i en bur. Kraven varierar mellan flygbolagen, men det säkraste är att skaffa en iata-godkänd bur. Satsa på en bur i plast med metalldörr, utan hänglås. En del bolag godkänner inte träburar eller metallburar. Lägg inte halm på golvet, det kan vara förbjudet. Sågspån är bättre. Buren ska gärna ha matskål och vatten som kan fyllas utifrån, men det får inte vara fyllt under flygning.

Det är bekvämt att ha hjul på buren, men man måste kunna ta bort hjulen eller låsa dem. Ventilationshålen måste vara täckta så att djuret inte kan nå ut. Kolla bestämmelserna noga med flygbolaget!

Se också till att boka ett direktflyg - om möjligt. Omlastningar stressar djuret och blir något flyg försenat kanske det inte kommer fram förrän ett dygn senare.

Prislista - detta är vad det kostar att förbereda hunden eller katten för resan:

  • Märkning (alla hundar ska dock redan vara märkta och registrerade), 420 kr.
  • Djurpass, 420 kr.
  • Rabies, 370 kr x 2 sprutor, upprepas.
  • Rabiestest (»antikroppstest«), 950 kr.
  • Avmaskning cirka 300 kr.
    Totalt cirka 2830 kronor
    Summan är beroende av resmål och vilka vaccinationer man redan tagit.

djurpassChecklista

  • ID-märk
  • Fixa djurpass
  • Eventuellt avmaska innan återresan till Sverige
  • Kolla särskilda regler för resmålet.
  • Ta vaccinationer.
  • Boka lämplig transport, kolla regler.
  • Anmäl till tullen (bara på inresan tillbaka till Sverige) 

Och mitt marsvin då?

Andra bestämmelser gäller för fåglar, ormar, gnagare och fiskar. Det är inte omöjligt att ta med dem, men svårare att hitta flygbolag som transporterar djuren. Kontrollera om arten är utrotningshotad, då måste du skaffa speciella intyg för att resa!

Tips! Inga problem i Norge

Norge är paradiset för hundsemester - inga krav! Så hinner man inte fixa vaccineringarna kan man alltid ta med hunden på en långpromenad i norska fjällen!

Användbara länkar

Jordbruksverket : www.sjv.se

Veterinärmedicinska anstalten (bra info om sjukdomar): www.sva.se 

International Air Transport Association:
www.iata.org/whatwedo/cargo/live_animals/pets.htm

[

Läs om Lena Nordströms resvana katter

](http://www.vagabond.se/vb/reportage.aspx?id=42405)Kopierat från http://www.vagabond.se

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
smurfan-13
11/13/07, 6:11 PM
#1

När jag bodde i spanien reste jag mycket fram och tillbaks med min ena hund. Han älskade verkligen att flyga. Vi har flugit innan passet kom och det är betydligt enklare idag. Själv ser jag helst att reglerna inte ändras så det blir lättare, men är medveten om att så nog kommer att ske.

Är det någon som har frågor eller så besvarar jag gärna så gott jag kan.

mvh Sofia 

Alexej
11/13/07, 7:51 PM
#2

La in bilden direkt, vilken sötnos!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Smile-XD
2/2/08, 9:54 PM
#3

Vet nån om Grekland är Lågrisk/högrisk land o e det samma bestämmelser för oss i Finland?Ska ut me båten o segla en månad i sommar o det skulle vara roligt att kunna ta katten meGlad

smurfan-13
2/3/08, 9:47 AM
#4

Bor du i finland är jag ganska så säker på att du har mycket lättare att fylla upp kraven för införel.

Jag tror Finland har samma krav som övriga EU, vilket innebär att katten ska vara vaccinerad (även mot rabies), märkt och ha pass. Dock behöver inget blodprov tas gällande rabies, utan katten måste bara få sprutan en viss tid innan resan (tror det rör som om 3 veckor-1 månad eller så) Vet inte hur det är med avmaskning, men det ska inte vara så svårt att kolla med en duktig veterinär.

Guteillern
2/3/08, 9:09 PM
#5

#3 Kontrollera med Finska och Grekiska Djurmyndigheten vad som gäller i respektive land, samt ev. andra länder ni planerar att lägga till i.

Kraven kan skilja mellan olika EU länder och du måste uppfylla kraven i samtliga länder ni går in till.

Ammi, sajtvärd

Upp till toppen
Annons: