Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

01a. Om sajten och ifokus 01b. Akuttransport 02a. SÖKES: Januari 02b. SÖKES: Februari 02c. SÖKES: Mars 02d. SÖKES: April 02e. SÖKES: Maj 02f. SÖKES: Juni 02g. SÖKES: Juli 02h. SÖKES: Augusti 02i. SÖKES: September 02j. SÖKES: Oktober 02k. SÖKES: November 02l. SÖKES: December 03a. ERBJUDES: Januari 03b. ERBJUDES: Februari 03c. ERBJUDES: Mars 03d. ERBJUDES: April 03e. ERBJUDES: Maj 03f. ERBJUDES: Juni 03g. ERBJUDES: Juli 03h. ERBJUDES: Augusti 03i. ERBJUDES: September 03j. ERBJUDES: Oktober 03k. ERBJUDES: November 03l. ERBJUDES: December 03m. ERBJUDES: Pendlare 04a. SÖKES/ERBJUDES Övernattning Allmänt om djurtransporter och transporttips Kampanjer, tävlingar & insamlingar OT (Off Topic) § - Admin
Djurtransport

Hundburar, en djungel?

2014-06-29 20:00 #0 av: Anna-Helga

Säkra burar, snygga burar, väskor, praktska burar, bilburar... Ja det finns en uppsjö av burar på markanden idag. Jag tänkte försöka mig på en liten artikel om ämnet. Det finns olika burar och olika användningsomrden och olika tycke och smak. Så denna artikel blir vinklad utifrån mina erfarenheter såklart!

Det finns också lagar och regler om hund i bur och de finns av en orsak och ska följas. Hunden ska inte sitta i bur i tid och otid och förvaras där för att ägaren är lat eller tycker det är bekvämt.

Från SKKs sida: Hur transporterar du din hund på ett säkert sätt?

Hundbur:Använd en bra och säker hundbur som är avsedd för bil. Det finns många på marknaden och du kan till och med specialbeställa buren så den passar just din bil. Utställningsburar och transportburar i plast erbjuder inte alls samma säkerhet som burar avsedda för biltransport. Tänk på att säkra buren med spännband så att den sitter fast i bilen och inte riskerar att kastas framåt vid en eventuell krock.

Bälte:Det finns flera olika säkerhetsbälten på marknaden med en sele som du kan fästa i bilens säkerhetsbälte. Välj ett robust, vadderat bälte som inte består av tunna band som vid en eventuell krock kan gå av eller skada din hund genom att skära in i huden.

Lastgaller:Ett lastgaller bör vara tillverkat av metall. Ett lastnät håller inte emot hunden vid en krock. Det är viktigt att säkra sätena framför genom att spänna fast bilbältena på båda sidor. Tänk på att ett lastgaller kan skydda dig men inte din hund. Vid en krock kan hunden falla ur bilen och hamna i trafiken. Ett lastgaller är inte ett lika säkert alternativ för din hund som en hundbur eller ett säkerhetsbälte.

Övrig last:Det är viktigt att du säkrar övrig last i bilen. Lösa föremål kan skada både dig och din hund vid en eventuell krock eller hastig inbromsning.

Från Jordbruksverkets sida: Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

  • Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.

  • I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygn om de rastas var tredje timme.

  • Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla.

Bilbur

För att resa säkert med hund krävs alltså hundbur eller sele som man fäster som ett säkerhetsbälte. Det är inte bara för hundens säkerhet utan även för alla som färdas i bilen.

Från Hundsport.se: Även en ganska liten hund som sitter lös i baksätet slungas vid en kollision omkring i bilen och kan både skada sig själv och andra passagerare ganska ordentligt.

Givetvis får man inte ha hunden sittande instängd i buren timme in och timme ut. Buren har man inte för sin egen bekvämlighets skull utan för hundens säkerhet! Täta rastningar ska man för övrigt alltid göra – oavsett bur eller ej!

Vilken typ av bur man väljer är nog en smaksak. Dels finns de sk "flygburarna", helt slutna burar av plast med gallerventilation/gallerdörr, dels rena gallerburar i olika storlekar. Dessa är naturligtvis praktiska då de går att fälla ihop till ett litet paket – och tas med och ställas upp som en tillfällig hundkoja.

Inte för långtidsförvaring
Vill man ha en permanent bur i bilen finns det gallerburar som är måttillverkade för olika kombibilmodeller. En fördel med dessa är att man kan låsa burens dörr med ett hänglås och sen ha bilens bakdörr öppen för ventilation.

Men tänk på att luften i en stillastående bil en solig sommardag snabbt blir mycket varm! Man ska alltså inte förledas att tro att man kan lämna hunden utan uppsikt för någon längre stund, trots att bilens baklucka står på glänt.

Det finns även speciella säkerhetsbälten avsedda för hund. Skam till sägandes har vi på Hundsports redaktion ringa egen erfarenhet av sådana "hundsäkerhetsbälten", men enligt "vanligtvis välunderrättade källor" lär de fungera mycket bra. Den bästa typen är nog den som används tillsammans med bilens vanliga bilbälte, se illustrationen.

En klar varning vill vi dock ge för att binda fast hunden i sitt vanliga koppel och halsband. Det kan vid häftiga inbromsningar ge ryckskador, utöver att hunden troligtvis kommer att känna sig obehagligt låst.

Gallerbur

Gallerburen är bra på det sättet att hunden inte kan gnaga sönder den. Den är ofta rymlig och kan fungera både i bilen och även i hemmet om man då har dörren öppen förstås! Hänger man ett skynke över buren blir det även lite skugga och ombonat. Man kan ha med den på utställning. Nackdelen kan vara att den är tung och otymplig även om den går att fälla ihop.

Plastbur

Plastburen kan man också ha på utställningar. De små är ganska lätta att bära och de större modellerna brukar ha hjul. Eftersom de inte är säkra att använda som bilbur innebär det att de tar extra plats om man färdas i bil till utställning eller veterinär eller var man nu ska. De är också ganska mysiga små krypin som man kan använda som ”koja” inomhus, då utan dörr såklart.

Canvasbur/Tygbur

En lätt bur med alla plastburens fördelar plus att den blir bättre ventilerad under varma sommardagar på utställningar. Brukar också gå att fälla ihop så den tar mindre plats.

Väska

Finns av förklarliga skäl enbart till mindre modell av hund och kan användas på samma sätt som de andra burarna. Tanken är inte att man ska bära runt på sin hund dagarna i ända, men där det är mycket folk, exempelvis på tunnelbanan, kan det vara bra att skydda sin hund från stressade människor som inte ser var de sätter sina fötter.

Cykelbur/Cykelvagn

Kan man använda om man har en mindre hund som kan sitta i bur på styret medan man cyklar med en större hund längre sträcka till exempel. Eller för valpen/senioren eller konvalecenten som inte ska ansträngas för hårt. Vagn kan man använda till lite större hundar på samma sätt. Det finns säkert fler exempel!

Hundvagn

Används på samma sätt som väskan, men för flera hundar åt gången.

Burvagn

Används för att frakta flera burar på exempelvis utställningar eller prov av olika slag.

Anmäl
2014-06-30 11:22 #1 av: Cireea

Jättebra artikelTummen upp

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2014-06-30 12:16 #2 av: RoxannaS

Jätte bra artikel. Vill bara påpeka att du missat ett å i användningsområden i den fetmarkerade texten Skämtar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.