Djurtransport

Varma bilar en plåga för djur

2014-06-23 10:40 #0 av: Anna-Helga

Här följer information om hundar och andra djur i bil och vilken dödsfälla bilen är under den varma delen av året.

Polisen informerar:

Med vår- och sommarvärmen kommer också larmen till Polisen om hundar och andra djur som sitter instängda i solvarma bilar. Även om bilen står i skuggan med en glipa i fönstret kan den snabbt bli väldigt varm, vilket kan leda till ett stort lidande för djuren. När bilen har en innertemperatur på 49° C kan en hund få livshotande skador redan efter 20 minuter. Tabellen nedan är hämtad från Svenska Kennelklubben och visar värmeutvecklingen i en bil som står still:

Klockslag  Yttertemperatur  Skugga/Sol      Innertemperatur               08:30        14° C               Skugga             19° C

09:30        18° C               Skugga             38° C

10:30       20° C                Blandat             47° C

11:30       20° C                Sol                   58° C

12:30       23° C                Sol                   62° C

13:30       22° C                Sol                   85° C

Om nöden kräver tvekar inte polispatruller att slå sönder en bilruta för att få ut ett djur ur en bil. Djurägare som lämnar sina djur utan tillsyn i allt för varma bilar kan dömas för djurplågeri.


Från Länsstyrelsen:

Bilen är en olämplig förvaringsplats

Bilen är av flera skäl ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar. Våra bilar blir snabbt varma under sommaren – och hundar är dåliga på att svettas. För att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka.

Med ett kraftigt flåsande - snabb och grund andhämtning - kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar förlora mycket vatten. När omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan det försvarslösa hunden bli medvetslös och dö.

Tecken på att en hund mår dåligt

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och få röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar.

Beräkningar visar att redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.

Vad kan du göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen - undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll. 

Om du ser en kraftigt flåsande hund som sitter instängd i en varm bil bör du i första hand ringa polisen – 11414. Om du inte snabbt kan hitta ägaren, förstås. Är hunden i akut fara bör du omedelbart se till att hunden får ordentligt med frisk luft. En hund med värmeslag bör komma till skugga, kylas ner och sedan tas till veterinär.

Ibland måste man transportera hundar i bil

  1. I samband med transport får hundar förvaras i bur. Förvaringen får inte vara längre än tre timmar i stillastående bil.
  2. Under utställning, tävling eller motsvarande, samt vid träning inför tävling får man förvara hunden i bur. Detta under förutsättning att buren är täckt på minst två sidor och att hunden rastas minst varannan timma.
  3. Hundar får i samband med tävling eller träning till tävling övernatta i transportmedlet på tävlings/träningsplatsen samt till och från denna plats.

  4. I samband med jakt får hundar förvaras i bur i max åtta timmar om de rastas minst var tredje timme.

Viktigt att komma ihåg vid transport

  • Vid transport bör rastning ske var sjätte timme. Hunden ska också få tillräckligt med vatten – gärna fri tillgång. Speciellt viktigt är det med vatten om fordonet blir varmt. Man får inte binda hunden direkt i transportfordonet.
  • Hunden får inte lämnas utan tillsyn i fordonet om man kan befara att temperaturen överstiger 25 plusgrader (snabbt och lätt hänt sommartid) eller gå understiger 5 minusgrader.
  • Sjuka hundar, högdräktiga tikar och tikar med nyfödda valpar ska man alltid undvika att transportera.
  • Buren ska vara utformad och placerad på så sätt att hunden får skugga och god ventilation.
  • Hunden ska kunna stå, sitta och ligga i normal ställning i buren. Om flera hundar transporteras i samma bur ska utrymmets bredd vidgas för varje hund motsvarande den största hundens bröstbredd.

Anmäl
2015-07-13 20:50 #1 av: Anna-Helga

Puffar för denna!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.