Annons:
Etikettdjurtransport
Läst 7440 ggr
Cireea
2014-06-09 15:42

Lämna aldrig djur i en varm bil!

Under sommaren är det allt för många djur som lämnas ensamma i varma bilar! I denna artikel kan du läsa exakt hur du ska göra om du ser ett djur i en varm bil.

På polisens hemsida finns det viktig information om just hundar som lämnas ensamma i bilen, dock är detta något som gäller alla djur. All information kan du läsa nedan: 

Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret för ventilation kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil.

När en hund i en solvarm bil börjar visa tecken på överhettning som kraftigt flämtande andning och psykisk påverkan t.ex. att den söker skugga, verkar apatisk eller har panik, är det viktigt att snabbt få ut hunden. I akuta nödlägen kan en ruta behöva krossas innan polis anländer.

– Den som ser en hund i en varm bil där hunden visar tecken på överhettning har rätt att, för att rädda hunden, krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägaren/föraren, säger Helén Berggren, kommissarie vid Hallandspolisens rättsenhet.

En anmälan om djurplågeri bör göras i de fall en hund far illa i en lämnad varm bil.

Veterinärer får varje år behandla hundar och katter som fått värmeslag när de lämnats kvar i bilen av sina ägare. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar mycket snabbt då hunden hässjar. Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur. 

Rekommenderade åtgärder:

  • Kontakta polisen 
  • Notera registreringsnummer
  • Notera klockslag och tidpunkter
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
  • I nödfall krossa rutan

Källor: 

Polisen


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
RoxannaS
2014-06-09 19:16
#1

Bra artikel! 😃


Vill du bli sajtvärd? Besök listan på sajter som söker ny värd!

Sajtvärd på Anslagstavlan, Diabetes, Djurannonser & Misshandel iFokus
Upp till toppen
Annons: