Annons:
Etikettresa-med-djur
Läst 25866 ggr
Alexej
2007-10-01 16:27

Ta med ditt djur på SJ

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du ett eller två djur som du vill ta med dig dagtid på SJ, så går det bra. Det kostar dig inget extra. Vill du ha fler pälsvänner med dig, får du betala för det. Så här får du lite information som kan vara bra att veta inför din resa.

Har du fler ludna vänner så betalar du 102 kronor extra per djur. Biljetterna köper du på SJ Resebutik eller bokar via 0771-75 75 75. För en egen sittplats till ditt djur betalar du ungdomspris för den.

Viktigt
Glöm inte att boka sittplats i avdelningen "djur tillåtet".

Ska du åka länstrafik, kolla om djur är tillåtna
På anslutande länstrafiksträckor kan SJ inte garantera att sällskapsdjur kan tas med. För ytterligare information hänvisar SJ till respektive länstrafikbolag.

Ledar- och servicehundar
Ledar- och servicehundar är tillåtna i utrymmen där djur normalt inte får vara. Servicehundar som reser med rullstolsresenär i X 2000 får åka i vagn 6.

Tillåtet och icke tillåtet 
Alla vagnar har en skylt som visar om djur är tillåtna. På de flesta dagtåg finns utrymmen där pälsdjur inte är tillåtna.

På nattåg får djur inte resa i sov- eller liggvagnar, med undantag för ledarhund. Om en hund har vistats i en kupé rengörs den grundligt efteråt. Där är alla sängkläder och handdukar i syntetmaterial.

Så det är lite som kan vara bra för dig att veta som vill ut och resa med dina djur. Men glöm inte att kolla detaljer med SJ så att du slipper stå kvar på perrongen när tåget går.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
lisette
2007-10-10 01:32
#1

jag ringde faktiskt SJ bara häromveckan för att kolla om man fick skicka en katt med tåget, utan att vara med själv. men det gick inte.

har det gått förut?

/lisette, som hittar hit via senast på iFokus.. ;)

vanessa
2007-10-10 02:19
#2

Jag vet inte om det ändrats, men det har nog varit så ett tag. Synd tycker jag. Kanske någon annan vet? /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

lisette
2007-10-10 13:11
#3

ja det är synd, men på sätt och vis ändå bra. kan tänka mig att det blir jobbigt för SJ om inte ngn möter upp på avsedd station.

Hawknestgrove
2007-10-16 15:49
#4

Ja, tänk om man kunde få till det med ensamma transporter för djur på tåg1 Så många problem som skulle vara lösta då!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Alexej
2007-10-16 15:58
#5

Men jag förstår att det också kunde blir problem om ingen kommer och hämtar buren…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

vanessa
2007-10-16 21:08
#6

Ja, usch, tänk om ingen kommer och hämtar djuret. Då hamnar plötsligt allt ansvar på SJ. Har förståelse att de inte vill att ha transporter utan någon ansvarig. Desto större anledning till denna sajt :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
Sidentass
2007-10-17 01:44
#7

Vi åker som bekant varje år nästintill, med alla våra katter från mellan sverige upp till sommarstugan i jämtland..katterna brukar klara det hela över förväntan,…men man skulle önska att man kunde överlåta ligg, eller sovvagnar ägnade för djurägare..man skulle kunna tänka sig att dom är belagda längst bak i tåget så att allergiker slipper att passera där..även vi djurägare kan känna behov av att stäcka ut sig raklång när man reser i så många mil…

Margareta
2007-10-17 17:57
#8

Jag har en bekant som skulle åka till Stockholm från Boden med hund. Hela projektet blev inställt eftersom endast sittvagn erbjöds.

OM man accepterar att sitta - hinner man rasta hunden någonstans efter vägen eller gör man bara så långa tågresor ens hund klarar utan rastning?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

vanessa
2007-10-17 20:13
#9

Det blir ingen lång rastning, men fram med hundpåsarna och rasta på perrongen. Varför ville personen inte ha sittvagn? Var det att han ville åka liggvagn så är det tyvärr förbjudet på grund av den kända allergin. Fast parfymer och sådant får man ha på sig. Men nu ska jag inte spåra ut :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

David
2007-10-18 00:38
#10

#8, tyvärr erbjuds bara djur i sittvagn, vilket kan bli rätt jobbigt om man t ex reser ifrån Göteborg till Narvik, en resa på över ett dygn. Nu är ju iofs sittvagnarna totalrenoverade på Norrlandståget, så det går att resa så, även om det inte är någon drömtillvaro. På vissa stationer, exempelvis Gävle, gör loket rundgång, vilket betyder att tåget står still i ca 15 minuter, så är man snabb hinner man rasta hunden.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Wiizy
2007-11-05 22:56
#11

Så bra, då vet jag det med marsvinen nästa somamren *tummen upp*

gulzebra
2007-11-05 23:18
#12

Nämnas bör dock att fler än ett djur inte brukar vara några problem.
Själv har jag åkt med en hel hög lite då och då, har aldrig behövt betala extra. Sitter de i samma bur allihop så brukar det vara lugnt, samma sak med 2 burar :) Nu senast åkte jag med en hamster, en mus och 4 afrikanska jättelandsnäckor. Snäckorna låg i min ryggsäck men hamstern och musen satt framme och det sas ingenting om någon extra kostnad trots att konduktören tom kom fram och ville kika på de, väl medveten om att de var där.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

smurfan-13
2007-11-06 12:04
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Jag har testat de där extra djurbiljetterna, då jag har tre hundar. Det har funkat tveksamt kan jag ju säga!

Det är olika bud varje gång man ringer. Då jag oftast åker linköping-stenungsund blir det ett flertal byten och vissa hos sj menar på att man ska betala 102:- för varje byte! Vilket en gång innebar att jag fick pröjsa över 400:- för ena hunden (min egna biljett var billigare!). Kunduktörerna som ska stämpla biljetterna har tidigare aldrig sett djurbiljetten när jag har visat upp den och frågat mig vad det rör sig om.

Så numera skiter jag i att betala för min extre hund och aldrig har någon kunduktör sagt något. Skulle de säga något så är jag givetvis berädd att betala biljetten på tåget istället!

Annons:
Alexej
2007-11-06 12:24
#14

Vad söta de är! Jag skulle inte heller bry mig om extrabiljett när det blir så oklara regler.

Är det inte jobbigt att resa med 3 hundar? Jag har bara 2 men skulle nog säkert få nervsammanbrott på stationen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2007-11-06 12:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Mina sötnosar:

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

smurfan-13
2007-11-06 14:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#14

Det beror väl på vad man tycker är jobbigt ;) Ljuger om jag säger att jag ser fram emot resorna då jag har med mig alla tre, men det är inte tillräckligt jobbigt för att motivera mig att ta körkort :P

Det brukar för det mesta funka fint. Är ju lite trångt ofta, men mina hundar lägger sig på golvet och sover för det mesta. Jobbigaste tycker jag är när man ska gå på, då den svarta hunden har svårt för andra hundar och kan börja vrålskälla om det sitter en annan hund när vi kommer på. Dock lugnar hon ner sig så fort vi fått satt oss och så. Är sätet bredvid oss ledigt brukar de få komma upp och sussa där, vilket de verkligen uppskattar.

Alexej
2007-11-06 17:26
#17

Glad

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Trasdocka
2007-11-06 19:42
#18

När jag ringde dem sa de att det var mer än 2 burar som krävdes att man skulle batala, knasigt om det står nu att det är 1 O.o själv har jag åkt med 7 stycken stora atlas 20, men då hade jag tur att han inte frågade allt för mkt om dem :)

dreamiz
2007-11-07 20:49
#19

Jag har också åkt med flera djur, fast då i antingen två transportburar eller flera små i en stor kasse. Kanske därför det gått bra? Ingen har nånsin sagt nåt i varje fall…

Nu på lördag ska jag åka med en dubbel transportbur (ser ut som en om man inte vet hur den ser ut inuti) o en hund.

[Liinda]
2007-11-07 23:13
#20

Det står ju 1 till 2 djur . Men om dom åker i transportburar räknas 1 transportbur som 1 djur då? Inte för att jag brukar åka tåg med mina djur men om jag skulle det så skulle ju jag ha flera marsvin i en bur.

Annons:
skojvivi
2007-11-09 20:08
#21

#20; Ja, det stämmer.

Förresten, vet någon om det spelar roll vilken typ av tåg man väljer? För jag satt i djurtillåten vagn med giltlig biljett på ett intercity-tåg och tågkonduktören blev vansinnig och bad mig betala extra för djuren. Medan när jag åkt KtK samt regional-tåg har det gått finfint att ta med sig djuren ändå.

Alexej
2007-11-10 01:05
#22

#21 Sj´s regler är nog giltiga för alla deras tåg. Men jag kan tänka mig att inte alla konduktörer är så informerade om alla regler. Nästa gång skulle jag be konduktören om namnet och klaga sedan hos SJ.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

smurfan-13
2007-11-10 01:45
#23

När jag har köpt biljett genom sj och sen åkt buss med ett bolag som normalt tar betalt för hundarna har det inte varit några som helst problem att fortfarande låta hundarna åka på sj-biljetten så att säga. En gång ifrågasatte en chaffis om jag inte skulle betala, men då sa jag som det var att 2 djuråker gratis på tågbiljetten och då var det inga problem. Min mamma frågade även de på sj en gång när hon ringde och beställde biljetter och de sa att det var deras regler som gällde när man köpte biljett via dem.

Niiinah92
2012-10-21 16:24
#24

Nu har ju ingen skrivit här på 5 år men någon kanske kan svaret på min fråga ändå. Jag åker minst en gång i månaden tåg (SJ) och buss med mina katter och det jag reagerar på är att det alltid nästan är fullt i djurvagnen av folk som inte har några djur vilket gör att jag får sätta mig i en vanlig vagn med mina två katter. Har rest så i ett års tid och varken konduktörer eller andra passagerare har sagt något eller tittat snett för det, snarare tvärtom men jag undrar om man har rätt att be någon utan djur flytta sig från djurvagnen när man själv kommer med djur?

UlrikaD
2012-10-22 02:07
#25

#24 Om du har platsbiljett i djurvagnen så har du rätt att be personen som sitter på din plats att flytta på sig.

Har du ingen bokad platsbiljett så kan du inte göra det vare sig du har djur med dig eller inte.

Niiinah92
2012-10-22 13:29
#26

#25 oki bra det var det jag undrade Glad

Melissa V
2012-11-03 10:45
#27

Ang skicka djur med Sj utan att själv vara med har jag gjort, dock gick jag ner till tåget och frågade konduktören själv, ibland är de snälla och ställer upp, andra gånger säger de blankt nej pga reglerna.
Det är en chansning helt enkelt beroende på vem som jobbar (kan ju säga de manliga är mer givmilda Flört )

Men då får man skriva adress och telefonnummer till både mottagaren och en själv på buren/kartongen och den ska vara väl ständ

Där allt som har med motorer är samlat
http://bilslakt.se/Forum


Annons:
kissan78
2012-11-10 13:10
#28

#24 Sist jag åkte tåg hade jag bokat plats i djurvagnen, det satt en familj vid sätena mitt emot och tittade lite smått ilsket på burarna när vi klev på o satt oss och så frågade de om vi hade katter. Ja svarade vi (jag o min kompis) och då sa mamman, "Jaha, äldsta sonen är rätt allergisk mot djur". Hon blev lite tyst när vi väldigt snällt förklarade att det var en djurvagn dem satt i ;)

S*Kattmillas Sphynx  
www.kattmillas.se

Hawknestgrove
2012-11-12 18:02
#29

#28 hahaha bortgjord……Så dum hon måste känt sig…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Swadika
2012-11-12 18:14
#30

Det här har inte med sj att göra, men med Swedbus, någon som vet hur reglerna är där?

Pendlar ofta med buss och kommer ta med mig min hund när jag får hem den.

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 

UlrikaD
2012-11-12 18:18
#31

Swebus express har djurförbud för alla djur utom servicehundar.

gulzebra
2012-11-12 19:27
#32

#31: Nej, de tog väl bort det förbudet rätt nyligen?

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Ratlings
2012-11-12 19:29
#33

Artikel om swebus la jag upp nyligen allt går att läsa där Glad

// Lise
When nothing goes right, go left!

UlrikaD
2012-11-12 19:30
#34

#32 Vad bra:)

Annons:
Swadika
2012-11-12 19:34
#35

#33 ah då har jag missat den :P

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 

Ratlings
2012-11-12 19:49
#36

#35 Nej det tror jag inte, la upp den nyss Flört

// Lise
When nothing goes right, go left!

Swadika
2012-11-12 19:57
#37

Aha xd jag fattade det som om du skrivit den tidigare, såg den precis :P

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 

Upp till toppen
Annons: