Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

01a. Om sajten och ifokus 01b. Akuttransport 02a. SÖKES: Januari 02b. SÖKES: Februari 02c. SÖKES: Mars 02d. SÖKES: April 02e. SÖKES: Maj 02f. SÖKES: Juni 02g. SÖKES: Juli 02h. SÖKES: Augusti 02i. SÖKES: September 02j. SÖKES: Oktober 02k. SÖKES: November 02l. SÖKES: December 03a. ERBJUDES: Januari 03b. ERBJUDES: Februari 03c. ERBJUDES: Mars 03d. ERBJUDES: April 03e. ERBJUDES: Maj 03f. ERBJUDES: Juni 03g. ERBJUDES: Juli 03h. ERBJUDES: Augusti 03i. ERBJUDES: September 03j. ERBJUDES: Oktober 03k. ERBJUDES: November 03l. ERBJUDES: December 03m. ERBJUDES: Pendlare 04a. SÖKES/ERBJUDES Övernattning Allmänt om djurtransporter och transporttips Kampanjer, tävlingar & insamlingar OT (Off Topic) § - Admin
Djurtransport

Säkerhet vid bilresan.

2007-10-21 01:25 #0 av: Faxlin

Tänkte skriva några rader om vad man bör tänka på vid bilresa med transportbur.

För det första ska man tänka på vilken sorts bur man har. Ska börja med att säga att det är mina tankar som jag fått av att se olyckor varje dag. Man ska helst ha en bur som är gjord av lite mjukare plast. För att vid en krock kan den röra lite på sig utan att gå sönder. Den ska helst ha ett galler av mjukpast. För att om gallret går sönder eller lossnar blir det inte vassa delar. Sedan ska man titta på hur möjligheten finns att säkra buren i bilen.

Gärna med skåror för bilbältet. Funkar även med att trä bältet genom bärhandtaget.

Sedan ska man tänka på placeringen av buren. Man ska ställa buren där man kan komma åt den från så många håll som möjligt. Man ska helst ställa buren på mitten platsen i baksätet. Och säkra den med mittenbältet. Gallret ska vara vänt i bilens färdriktning. För att även om man inte får loss buren, så kan man öppna den. Gallret ska inte vara ställt mot nått av sido fönstren för att risken är större att det kommer in glassplitter vid en kollison, framrutan splittras inte utan den sitter kvar även om den krossas. Vid en krock och bilen trycks ihop kommer buren mellan framsätena, och även vid kollison från sidan klarar sig buren sig i dem flesta fall.

Vid en frontalkollison ska man inte ha buren i framsätet, för att instrumentpanelen trycks oftast mot passagerarsätet. Och man har ofta problem med att öppna framdörrarna.

Bildtext föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss för att hon satt fast klämd med fötterna.  
Föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss för att hon satt fast klämd med fötterna.


Om man voltar och taket trycks in så är det också lämligt att ha buren i baksätet. För att taket trycks oftast ner till nederkanten av fönstren. Och då finns det fortfarande utrymme kvar för dom små i buren.

Om man krockar så att ingen av dörrarna går att öppna klipper brandkåren av taket. Då kommer man även åt transportburen om den sitter i baksätet.

När man tänker sig en krock, tänker man oftast på lite plåtskador. Inte på vad en krock kan medfölja. Att bilen välter, tar eld, voltar flera varv, eller andra oförutsedda händelser, har man buren fastspänd i mitten bak. Så kommer man lätt åt den från båda sider av bilen. Även från framsätet eller bagageutrymmet om man har en combi. För att tar bilen eld måste man fort få ut buren för att minska risken för rök och värme skada.

En annan sak som är viktigt med att spänna fast den, är att voltar man så slungas inte buren runt i bilen. Utan bara djuret i buren och det utrymmet är ju inte så stort. Och slagen dämpas till vissdel av filtar, toasand och annat burinnehåll.

Krockar man eller blir påkörd av större fordon så blir det en väldigt kraftig smäll. Vilket resulterar i att buren kan flyga långt och även genom rutor och man kan glömma att få upp dörrarna på den sida man krockar. Har man buren på höger respektive vänster sida eller på golvet bak blir det inte mycke kvar, om situationen är som bilden nedan.

Har man inte möjlighet att ha buren inne i bilen, kan man ha den i bagagen om man har en combi. Det man ska tänka på då att ha buren ståendes mot ryggstödet, för att om man frontalkolliderar flyger inte buren framåt och blir man påkörd bakifrån finns det lite utrymme kvar mellan buren och bagageluckan. Även i bagagen ska man sätta fast buren. Det finns oftast fästöggler och små smidiga spännband man kan använda.

Bildtext: Den här bilen har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan. 
Den här bilen körde genom vägräcket och flög 40 meter och slog ner på bakluckan.

Vill bara påminna om att olyckor är vanligare än man tror. Även om det inte blir dödligutgång, så händer det svåra olyckor varje dag. I mitt bärgningsområde som är östra sörmland och södra delen av stockholmslän, så händer det flera olyckor varje dag. Vilket beror på i de flesta fall pga de höga hastigheter vi färdas i på vägarna.

AV: Manfred alias sofiemanne.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-10-20

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-10-21 03:33 #1 av: vanessa

Väldigt bra artikel och påminnelse. För plåtskador är itne det man ska tänka på, utan de riktiga olyckorna. Och det kan faktist hända en själv, även om många inte tror det.

Bara de att bälta fast räddar på fler sätt. Dels för att bur och djur inte ska flyga framåt och därigenom skada sig själv, utan även skydda de som sitter framför i bilen.

Man ska absolut inte göra som jag gör med en av mina katter. Han sitter med bara sele i bilen, ofta i framfönstret. Det rekommenderas inte för någon. Inte ens för mig själv.

Det enda skydd jag ger honom är att kopplet är spänt och kort så att han inte ska fara runt som en vante i bilen om någpot händer.Kopplet är lindat runt min arm, så det handlar inte om ett handgrepp som man släpper om något händer.

Min andra kisse är i bur, på mellansätet, med bälte runt. Och ska det bli längre resor så får selkatten sova i bur också.

Men vill åter poängtera, gör inte som jag och ha smådjur lösa i bilen, ifall olycka skulle ske. Sedan finns det fler anledningar, för de kan skada den som kör, störa, krypa under pedaler med mera.

För hundar finns det selar som man kopplar till bälte så att de sitter tryggt i bilen.

Tack för artikeln. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-22 10:19 #2 av: Alexej

Läskiga bilder. Sammanfattad, buren i mitten på baksätet, gallret fram och mittbälte genom handtaget.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-23 01:19 #3 av: Hawknestgrove

Tack för en toppenartikel1 Själv så har jag alltid boxen i främre passagerarsätet, med gallret åt mig, så jag kan småprata. Annars, kör Janne, så siter jag, dumt nog med buren i famnen. Men inte så långt och han gubbkör verkligen.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-11-03 14:49 #4 av: Abico

Hur gör man om det är flera transporten och fram samt baksätet är fullt? Sätter man dom i bagageutrymmet då?

Hanna 

Anmäl
2007-11-03 18:58 #5 av: Alexej

Hej, bagageutrymmet är nog det säkraste ställe för en bur. Men de måste vara fastspända. Det finns billiga rem att köpa för det.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-11-04 00:52 #6 av: Abico

#5 - Okej. Tack :)

Hanna 

Anmäl
2007-11-05 23:05 #7 av: BELLLAA

Jätte bra artikel!!

Anmäl
2008-01-13 00:06 #8 av: Hennum

vilken bra artikel. lärorikt

Anmäl
2008-01-13 10:54 #9 av: Guteillern

#8 Ja, den är lärorik. Vi är glada att Mannfred, som kör bärgare och ser detta till vardags, skrivit artikeln. Samt att vi fått den, av iller.ifokus.

Ammi

Anmäl
2008-02-14 16:05 #10 av: Caspia

Tycker att det är dags att putta upp den här artikeln!

Anmäl
2008-02-14 16:26 #11 av: niffen

Tänk på att även om ni vet att verkligen inte ni kommer krocka, så kan ju folk krocka i er också. Det kan bli lika hemsk följd. T.ex. att man får sladd p.g.a. krocken och kanske snurrar in i ett räcke... Jättebra artikel, man lärde sig mycket, och jag kommer iaf tänka på detta i framtiden!

Anmäl
2008-02-14 16:28 #12 av: Caspia

#11. Vad menar du med "vet att verkligen inte ni kommer krocka"?

Anmäl
2008-02-14 22:07 #13 av: dreamiz

Jättebra artikel. Jag har själv varit med om en bilolycka där bilen voltade några varv så jag vet hur lätt hänt det är... Som tur var så var jag ensam i bilen den gången.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.