Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

01a. Om sajten och ifokus 01b. Akuttransport 02a. SÖKES: Januari 02b. SÖKES: Februari 02c. SÖKES: Mars 02d. SÖKES: April 02e. SÖKES: Maj 02f. SÖKES: Juni 02g. SÖKES: Juli 02h. SÖKES: Augusti 02i. SÖKES: September 02j. SÖKES: Oktober 02k. SÖKES: November 02l. SÖKES: December 03a. ERBJUDES: Januari 03b. ERBJUDES: Februari 03c. ERBJUDES: Mars 03d. ERBJUDES: April 03e. ERBJUDES: Maj 03f. ERBJUDES: Juni 03g. ERBJUDES: Juli 03h. ERBJUDES: Augusti 03i. ERBJUDES: September 03j. ERBJUDES: Oktober 03k. ERBJUDES: November 03l. ERBJUDES: December 03m. ERBJUDES: Pendlare 04a. SÖKES/ERBJUDES Övernattning Allmänt om djurtransporter och transporttips Kampanjer, tävlingar & insamlingar OT (Off Topic) § - Admin
Resa med djur

Innekatt på nästan fri tass

2007-10-18 03:24 #0 av: vanessa

En fråga som ofta kommer upp i kattvärlden är bil samt promenad med sele. Det går att vänja en innekatt att bli en utekatt under uppsikt, som en hund och dess ägare.

Det kräver arbete från båda. Man får vänja katten steg för steg. Vet ni med er att bilåkande kommer att ingå i livet, vänj katten så fort som möjligt. Obs, det tillfälliga utelivet passar inte alla katter och tvinga aldrig en katt till det.

MAtte, matte jag såg... 
Matte, matte jag såg...

Då jag jobbar med hemlösa katter, var det aldrig en fråga om inne- eller utekatt. Findus blev innekatt. Några gånger om året reser vi från Stockholm till Järvsö. Då jag lovade min man att inga förändringar skulle ske på grund av det pälsklädda undret, började vi öva. Köpte en sele som jag aldrig sett tidigare, i form av en åtta (8). Jag övade först inne. Till att börja med utan koppel, sedan med koppel. Visserligen ledde han mig mer än jag honom. Men är man katt så är man. Det går aldrig att frångå att de bestämmer och vi människor lyder glatt :-).

Trasigt staket är inte intressant, men är det inte en fåge därborta  ? Trasigt staket är inte intressant, men är det inte en fågel därborta ?

Till att börja med kröp Findus som en slamkrypare sedan vande han sig. Efter det började vi gå ut och promenera. Förlåt kröp, då det var lite läskigt därute. Det blev längre och längre promenader med en alltmer stöddig katt vid min sida. Vi övade att åka bil. Det tyckte han var roligt. Det fanns ju så mycket att se.

Hmm, Mac Donalds, har de kattmat också? 
Ett Mac Donalds. Finns det kattmat där också? 

Ett av de stora nöjena var kvällspromenaderna som innebar igelkottsjakt. Han borde vara tacksam mot mig som inte lät honom attackera men han tyckte att jag var lite mesig. Trots att jag följde honom runt i buskar och skrymslen. Vi tog bilen till spännande platser. Allt från Drottningholms slott till Ulriksdals slott med mera. Bara för att man är huskatt betyder inte att man inte uppskattar det lyxiga livet.

I Ulriksdals slottsträdgård. 
I Ulriksdals slottsträdgård.

Resorna till Järvsö gick klockrent. Han gick ut när vi hade paus och fikade vatten. När vi var framme i hemmet i Järvsö, gick han kaxigt runt och kollade. Några gånger på dagarna, oavsett det var snö eller grönt så fäste vi honom med sele runt en stolpe. Där han kunde gå runt, utan att fastna någonstans. Som den krävande matten jag är så släppte jag aldrig honom med blicken.

Nappar det? Gillar inte fisk, men kan nog tänka mig att ställa upp. 
Nappar det? Gillar inte fisk, men kan nog tänka mig att ställa upp. 

Ett spännande ögonblick var när vi åkte brygga. Det vill säga en brygga med motor på. Det var mycket att uppleva. Vi både badade och fiskade. De konstiga sprattlande sakerna som kom upp i båten var lite läskiga. För man blev blöt av att de snurrade runt. Och sedan försvann de alltid dit de kom ifrån, plums sa det.


Fast det blev lite kyligt, då är det tryggt i husses tröja. 
Fast det blev lite kyligt ute på vattnet. Då är det tryggt och varmt i husses tröja. Men måste ha lite koll, jag är ju en katt.

Följ inte mitt exempel med att enbart ha sele på katten i bilen. Det är en trafikfara då katten kan smita under pedaler eller störa föraren. Findus är väldigt väluppfostrad och hålls under sträng uppsikt av mig med kort, kort koppel. När jag behöver vila, vilar Findus i sin bur så att inget händer. En annan anledning till att inte göra som jag, handlar om trafiksäkerhet för katten. Ifall man krockar, så far en lös katt iväg. I en bur som är fastsatt med bilbälte skadas katten inte lika lätt. De andra katterna sitter i bur och även Findus nu för tiden. Men Findus är en väldigt, väldigt väluppfostrad katt, både i sele och i bil

.Är säker på att jag såg en godsak i den här ruinen.
Är säker på att jag såg en godsak i den här ruinen.

Många ägare känner att katten börjar klaga på att de inte alltid får gå ut när de vant sig. För de som inte vill gå ut regelbunden tid, promenera inte samma dag, samma tid hela tiden. Utan när lusten faller på. Då jag inte är en promenerare av naturen så bestämde jag mig för detta. Men är du en som gillar att promenera, gör då precis som du och katten vill.

Undrar varför de där taxarna skäller på mig, när vi sitter lugn och fikar vid slottet. Har ni ingen respekt för fridfull lyx? Undrar varför de där taxarna skäller på mig, när vi sitter lugnt och fikar vid slottet. Har ni ingen respekt för fridfull lyx?

Med envishet och träning går det att få många katter att bli ett bra promenadsällskap och även fungera som passagerare. Dock fungerar inte detta på alla katter. Ju yngre desto bättre, gärna tama eller åtminstone trygga i sitt förhållande med dig som ägare. Börja träningen inomhus korta stunder först, utöka tiden vartefter. Gå ut när det är tyst i området, även om det blir mitt i natten. Endast mycket kort tid, utöka detta vartefter katten verkar tryggare. Det är även viktigt att hitta en sele som passar din katt. Den som jag använder i form av en åtta kan jag inte längre hitta någonstans. Lycka till.

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2007-10-18

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-19 11:51 #1 av: maggan47

vilka fina bilder, på vacker katt, så oerhört sötGenerad och så bra han går i sele Maggan47

Anmäl
2007-10-21 00:42 #2 av: Linn

mycket härliga bilder! :)

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-10-21 03:53 #3 av: vanessa

Ja, han är som en hund i princip. Fast han styr mig rätt mycket och anser nog att det är han som är ute och rastar matte för att hon behöver luft :-). /Vanessa

Och Findus tackar för berömmet. För det skulle inte bli bra bilder utan en strålande modell som han :-).

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-13 19:30 #4 av: Hawknestgrove
Sen, för dem som bor på landet och kan gå lite tryggare, så finns det faktiskt pejl till katter! JAg har en sån och det är jättekul! www.petcom.se

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.