2008-07-29 23:49 #0 av: Sandra-B

Här kommer lite tips, råd och saker att tänka på inför resan med marsvin.

Placering av transporten
Om du bara har en enda transportbur och det finns plats för den inne i bilen, så är bästa stället att ha den på i mitten av baksätet, med öppningen framåt i bilen. Ställer du buren så här så är det lätt att öppna buren vid en krock och den är även hyfsat säker mot glassplitter från sidorutorna om dessa skulle gå sönder.
Om man har flera burar eller inte har plats inne i bilen så är det lättare att ha dom/ den i bagageutrymmet. Oavsett var du har buren så är det bra att spänna fast dom/ den. Billiga remmar finns att köpa på tex. Biltema. Och det finns oftast fästöglor för dessa i bagageutrymmet. Om buren är inne i bilen kan du spänna fast den med säkerhetsbältet.

Transportbur
Om du bara har ett par marsvin så är kattransport bra att förflytta dom i. Priset och storlekarna på dessa varierar väldigt. Men räkna med att du får lägga ut 100 - 400 kr eller så. Om man har många marsvin så kan det vara enklare att transportera dessa i såkallade "duvtransporter". Det är en transportbur som du kan dela av med tillhörande skivor så att du får olika fack - så att flera marsvin kan bo i samma transport men ändå åtskilda. Dessa kan vara lite knepiga att få tag i men ber du din lokala djuraffär så kan dom säkert ta hem en transport till dig.
Sedan finns det också en mängd smådjurstransporter, det finns en mängd olika modeller och storlekar. Men gemensamt har dom att dom ofta öppnas i taket. Kolla så att storleken är lagom; de transporter som sägs vara "Marsvins transporter" är ofta väldigt små - köp då hellre en för kaniner.
Om du inte har några planer på att resa ofta med dina marsvin och inte känner att du har något behov av att ha en transportbur så fungerar det precis lika bra med en plastback, korg eller låda av kartong att transportera marsvinen i.

 

En duvtransport är bra om man ska transportera många marsvin på samma gång. En duvtransport är bra om man ska transportera många marsvin på samma gång.
Under resan
Om du inte ska resa så långt så behöver marsvinen inte någon mat eller så i buren, förutom hö om det inte är en extremt kort resa på mindre än 30 minuter.
I botten på buren så kan du ha antingen spån eller vad du nu har i din vanliga bur. Eller handdukar. Jag föredrar det senare eftersom det inte blir lika bösigt.
Om du ska resa en längre sträcka så är det bra om marsvinen får något mer att knapra på än höet, en bit gurka så dom får i sig vätska eller så. Många marsvin vill inte äta när det är en massa stök omkring - som tex. under transport. Men om maten finns där så kan dom alltid ta ett bett om dom skulle vilja och det är ju bättre än om maten saknas helt. Om du transporterar marsvinen under de kallare årstiderna så kan det vara bra att ha en handduk eller filt över buren - under bilfärd också så att det inte drar på marsvinen. Tänk på att inte köra på med AC:n och radion alltför mycket under bilfärden. Om du ska köra väldigt långt, i flera timmar, så är det bra om du stannar och tittar till marsvinen under resan så att allt står rätt till.

Efter resan
Då du och marsvinen anlänt till destinationen så bör du kolla så att marsvinen mår bra och äter, bajsar och skriker som vanligt. På vissa marsvin tar det väldigt hårt att resa - och dessa bör man inte utsätta för alltför många och långa resor. I det stora hela så är det ju väldigt mycket för ett marsvin att resa - det tar på krafterna, så att marsvinet lägger sig och sover det första h*n gör när ni kommer fram är inget att oroa sig över sålänge h*n snart är tillbaka i vanliga vanor igen. Om marsvinet inte kvicknar till - äter dåligt och så, så bör du ta det till veterinären och få det undersökt.

Om du inte ska resa så ofta så fungerar det utmärkt att andvända en låda eller en korg för att transportera marsvinen i. Om du inte ska resa så ofta så fungerar det utmärkt att använda en låda eller en korg för att transportera marsvinen i.

Temperatur
Tänk på att marsvin är känsliga för både låga temperaturer och för höga temperaturer. En varm sommar då solen lyser in genom fönsterrutorna kan det bli dödligt varmt inne i bilen - håll koll på temperaturen i transporterna och se till att marsvinen inte blir överhettade. Och framför allt - lämna aldrig marsvinen (eller någon annan varelse) i bilen under en varm dag. Detta har många gånger lett till döden.

Tack Anna/ starlights för lånet av bild på duvtransporten.
Övriga bilder Hanna/ Abico.

SKRIVEN AV OCH PUBLICERAD MED TILLSTÅND AV HANNA/ABICO!

Relaterade länkar

Av: *Sandra*

Datum för publicering

  • 2008-07-29