Annons:
Etikettresa-med-djur
Läst 13123 ggr
Alexej
10/10/07, 12:51 PM

Att resa med ett djur över gränsen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är inte längre omöjlig att resa utomlands inom EU med din pälsvän. Däremot krävs det lite förarbete innan ni reser över gränserna. Detta gör det även fullt möjligt att flytta utomlands med din katt, hund, iller eller vilket djur du än må ha.

Du behöver ett särskilt pass för ditt sällskapsdjur(infördes i juli år 2004 inom EU. Passet ser likadant ut i alla EU-länder).

Djurpasset skaffar du hos veterinären. Djuret ska vara id-märkt antigen genom mikrochip under huden eller en tatuering. Detta gäller för djur direkt från Storbritannien och Irland.

Om du åker från Finland eller Åland direkt till Sverige med ditt djur ska den också vara rabiesvaccinerad genom en veterinär plus ha tagit blodprov för mätning av rabiesantikroppar (titrering).

För alla andra länder inom EU måste ditt djur dessutom vara avmaskad, avmaskningen ska vara gjord inom 10 dagar före inresa till Sverige. Varför avmaskningen är så viktig kan du läsa i den här broschyren över dvärgbandmask.

Om du ska ta med ett djur från ett land utanför EU måste den stanna i karatän i 4 månader och du behöver ett införseltillstånd av Jordbruksverket. Du ska söka tillståndet senast trettio dagar innan djuret kommer till Sverige. Djuret måste flyga till Sverige antingen till Arlanda i Stockholm eller Landvetter i Göteborg.

Från Norge får du ta med dig hund eller katt utan tillstånd.

**Fyraveckorsintyg för pendling mellan Sverige och Danmark
**Pendlare kan utnyttja ett så kallat 4-veckorsintyg tillsammans med djurpasset. Det beviljas för djur som hör hemma i Sverige eller Danmark och som följer med pendlare mellan dessa länder. Blanketten för fyraveckorsintyg får du från Jordbruksverket eller din veterinär.
Intyget utfärdas av en legitimerad veterinär i Sverige eller Danmark. Veterinären avmaskar ditt ID-märkta djur. Första gången som 4-veckorsintyg utfärdas för ett djur som bara befunnit sig i Sverige, Norge eller Finland. Här behöver djuret dock inte avmaskas, eftersom dessa länder är fria från parasiten.

**Anmälan till tullen 
www.tullverket.se/se/Privat/Resandebestammelser/Levande_djur/ " rel="noopener noreferrer" target="_blank">Tullverket
**Du måste alltid anmäla ut- och införsel av djuren till tullen vid resa inom EU.

Dessa regler gäller för hundar och katter. Vill du åka med ett annat sällskapsdjur som iller, kanin eller fåglar kollar under tullverkets sidan:
www.tullverket.se/se/Privat/Resandebestammelser/Levande_djur/Andra_sallskapsdjur.htm " rel="noopener noreferrer" target="_blank">Tullverket andra levande djur**

Andra bra länkar:
**Sjv in- och utförsel
www.dalbyveterinaren.se/Utlandsresor.htm " rel="noopener noreferrer" target="_blank">Dalbyveterinären
www.evira.fi/portal/se/djur_och_halsa/inforsel_och_utforsel/hundar__katter_och_illrar/pass_for_sallskapsdjur/ " rel="noopener noreferrer" target="_blank">In- och utförsel

Av: Alexej

Datum för publicering

  • 2007 10-10

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Alexej
11/10/07, 2:11 AM
#1

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

gulzebra
11/10/07, 2:38 AM
#2

Nämnas bör att man inte kan resa med vilka djur som helst, det finns djur som är tillåtna i en del EU-länder och otillåtna i andra EU-länder. Exempelvis är det lagligt (eller var, jag är inte helt 100 på att det fortfarande är tillåtet) att ha primater och skunkar i Danmark, men inte här i Sverige.
Fast det är ju rätt udda djur det gäller i de fallen…

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

smurfan-13
11/10/07, 6:24 PM
#3

Någon som vet hur det är med olika gnagare?

Det går ju inte är märka en degus vad jag vet.

Upp till toppen
Annons: