Annons:
Etikettresa-med-djur
Läst 46798 ggr
Faxlin
10/11/07, 11:02 PM

Flygresor med ditt djur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite information om hur det går till på de olika flygbolagen inom Sverige och till/från utlandet. Det är viktigt att du vet allt om deras regler innan du bestämmer dig.

**SAS
**http://www.sas.se/sv/

Du kan ta med din katt eller hund ombord på våra flyg (med undantag av charterflygningar utförda av SAS). Vissa andra djur än hund och katt kan flyga med oss i lastutrymmet. Detta förutsätter att du i förväg har gjort en bokning och fått en bekräftelse. Vi ber dig alltid kontakta SAS telefonförsäljning på 0770-727 727 för bokning och ytterligare information när du ska resa med ditt djur.
Det djur du tar med ombord i kabinen får väga som mest 8 kg (18 pounds) inklusive container/bur. Buren får inte överstiga måtten 40x25x23 cm (16x10x9 tum). Vissa andra djur än hund och katt kan flyga med oss i lastutrymmet.
Djuret och buren betraktas som ditt handbagage, vilket innebär att du inte kan ta med ytterligare ett handbagage. Du betalar en fast kostnad per bur per resväg, se tabell. Under hela resan måste buren vara stängd och placerad under sätet framför dig.

**Resor till/från Storbritannien och Irland
**Till/från Storbritannien och Irland gäller speciella regler, och husdjur får ej medtagas i kabinen eller som incheckat bagage.

Ledarhundar
Ledarhundar och andra servicehundar (t ex räddningshundar) följer alltid med utan extra kostnad.

**Burar
**Vid transport av djur som incheckat bagage kan man använda SAS djurbur (godkänd av veterinärmyndigheter). Burarna, som främst är tänkta för transport av katter och hundar kan köpas på vissa av våra stationer samt fraktexpeditioner. Djur/burar som inte har bokats i förväg kan i vissa fall accepteras som stand-by.

**Flera djur i en bur
**Det är möjligt att transportera mer än ett djur i en och samma bur. Som mest två vuxna djur av likartad storlek, som väger upp till 14 kg per individ och som är vana att vistas tillsammans kan accepteras i en och samma bur. Djur över 14 kg måste resa individuellt. Dessutom kan som mest tre djur, upp till sex månader gamla och från samma kull transporteras i samma bur.

**Lastrummet och begränsningar
**Det lastrum där djuren transporteras har samma lufttryck och temperatur som passagerarkabinen. Tillgången på syre i de lastrum som används för levande djur begränsar hur många och stora djur som kan transporteras på samma gång.
Buren måste vara stadig, läckagesäker och desinficerad. Den måste vara utrustad med behållare för mat och vatten. Botten på buren måste vara täckt med ett lager av t ex dagstidningar. Material som träspån, sågspån, hö eller halm får ej användas för detta ändamål.
Burar som helt är gjorda av trådnät är inte tillåtna för hundar och katter.
Du kan använda din egen bur om den uppfyller IATAs krav, och är konstruerad på så sätt att det inte finns någon risk för att djuret rymmer, skadas eller skadar annan last.

**Bokning och mer information
**Vi ber dig alltid kontakta SAS telefonförsäljning för bokning och ytterligare information om och när du ska resa med ditt djur.
Kostnad - Inrikes och inom Skandinavien
Direktflyg
Husdjur i kabin                                150:-/ bur
Husdjur i lastrum                             200:-/ bur
Med mellanlandningar
Husdjur i kabin                                300:-/ bur
Husdjur i lastrum                             400:-/ bur
Kostnad - inom Europa
Direktflyg
Husdjur i kabin                                 300:-/ bur
Husdjur i lastrum                              400:-/ bur
Med mellanlandningar
Husdjur i kabin                                 600:-/ bur
Husdjur i lastrum                               800:-/ bur
* Priserna gäller per resväg

City-airline
http://www.cityairline.com/pages/default.asp?SectionID=1401  

Vi tillåter mindre djur såsom hundar, katter, kaniner och papegojor ombord. Djuret skall transporteras i en ren låda eller liknande tät, sluten väska i max storlek 45x35x20 cm. Max vikten för djur inklusive låda är 8 kg. Djur samt bur räknas som 1 handbagage. Passagerare som reser med djur kan ej ta med ytterligare handbagage. Passageraren måste själv upplysa sig om vilka regler som gäller på ankomstorten beträffande vaccinationer och karantänsregler. City Airline tar inte ansvar för de kostnader som kan uppkomma pga. att passageraren inte upplyst sig om gällande regler.

På flygningar från Sverige till UK tillåts ej transport av djur.

Om allergisk passagerare är bokad tillåts ej djur ombord. Transport av djur måste alltid bokas i förväg. Antalet djur per flygplan är begränsat till 2.

Kostnad per sträcka för resa med husdjur inom Sverige Resa med nonstop flyg 150 SEK per bur Resa med mellanlandning 300 SEK per bur Inom Europa Resa med nonstop flyg 300 SEK/40 EUR per bur Resa med mellanlandning 600 SEK/80 EUR per bur.

Ledarhund och andra servicehundar Ledarhund och andra servicehundar som polishund, räddningshund mfl reser kostnadsfritt och undantas från viktrestrektioner och krav på bur/väska som annars gäller för transport av djur i kabinen. Transport av dessa måste dock också bokas i förväg. För information om annan form av specialbagage, vänligen kontakta City Airline på info@cityairline.com  eller 0200-250 500. Pälsallergi Om Du är allergisk mot pälsdjur ska detta uppges vid bokning så att denna information förs in i bokningen. Om allergisk passagerare är bokad nekas transport av djur på samma flygning.

**Malmö aviation
**http://www.malmoaviation.se/o.o.i.s/1

Tänk på att man inte kan boka den här typen av assistans/service när bokningen gjorts på Internet då vi inte kan garantera tillgängligheten i efterhand. Assistans måste beställas i samband med bokning, per telefon.

**Placering
**Endast mindre katter och hundar får resa i kabinen förutsatt att djuret hålls i en bur/vattentät sluten väska. P.g.a. flygplanens utformning rekommenderar vi att djuret transporteras i nätväska.
Djuret får ej vistas utanför buren under resan, detta gäller till dess du lämnar/ankommer flygplansterminalen. Passagerare med sällskapsdjur placeras längst bak i kabinen. Detta för att skilja djuren så mycket som möjligt från allergiker som placeras i den främre delen av kabinen. Djur som transporteras på annat sätt kommer att nekas ombordstigning. För mer information ring 0771-55 00 10.

**Burens yttermått
**Burens yttermått får ej överstiga längd 50 x bredd 40 x höjd 25 cm. Vikten av djur inklusive bur får ej överstiga 8 kg. Eftersom antal sällskapsdjur ombord är begränsat på varje flygning måste man ansöka om plats för sällskapsdjuret.

Antal djur i samma bur
I de fall två djur känner varandra väl och tillsammans väger max 8kg kan de fraktas i samma bur på våra inrikesresor.

**Antal kollin
**Djuret och buren betraktas som ditt handbagage och du kan inte ta med ytterligare handbagage.

**Avgift
**Sällskapsdjur räknas ej in i frivikten. En avgift på 100 kr uttages per kolli och sträcka. Biljett för sällskapsdjuret löses hos Malmö Aviation på flygplatsen.

Ledar-/räddnings-/narkotika-/bombhund
Den som är beroende av ledarhund samt hundförare med räddnings-, narkotika-, bomb-, eller ammunitionssökhund får medföra hunden gratis. Dessa djur undantas från viktrestriktioner och kravet på behållare/bur.

**Sällskapsdjur i bagageutrymme (AVIH)
**Malmö Aviation accepterar ej transport av djur i bagageutrymme (AVIH), då lastutrymmet ej är uppvärmt.

**Finnair
**

http://www.finnair.fi/

Reser ett djur i kabinen eller i lastrummet?
Om keldjuret (en hund, katt eller en gnagare) och dess transportväska väger högst 8 kg tillsammans, kan djuret transporteras med passageraren i kabinen på reguljärflyg, förutom i businessklass ombord på Boeing MD-11- och Airbus A340-plantyperna, där inget bagage får placeras under sovstolarna.

Ett djur som väger över 8 kg transporteras alltid i lastrummet, likaså om djuret reser som frakt utan medföljande passagerare eller på Semesterflyg. Endast ett begränsat antal djur kan transporteras i kabinen eller i lastrummet. Därför rekommenderar vi att plats för djuret reserveras samtidigt som passagerarens resa bokas.

Till vissa länder, som t.ex. Storbritannien, Irland, Hongkong och Australien får inga djur transporteras som bagage varken i kabinen eller i lastrummet p.g.a. ländernas egna restriktioner. Djuren kan endast transporteras som frakt. Ytterligare information under rubriken Keldjur på reseinfosidorna.

**Vad kostar det att transportera ett djur med flyg?
**Priset beror på rutt och djurets vikt. Prisuppgifter för djur som reser med samma flygtur som passageraren fås från Finnair Contact Center i Finland, tfn +358 600 140 140 (3,04 euro/besvarat samtal + lna), och för djur som transporteras som frakt från fraktavdelningens telefontjänst i Finland +358 9 818 501.

**Vilka vaccinationer behöver ett djur?
**Beskickningen eller ambassaden för det land man reser till vet besked. Om vaccinationer för djur som reser in till Finland kan man fråga jord- och skogsbruksministeriet
Övriga anvisningar om djurtransporter
Djurtransporter kräver alltid förhandsbokning. Plats för ett djur som reser tillsammans med passageraren kan bokas via Finnair Contact Center i Finland, tfn +358 600 140 140 (3,04 euro/besvarat samtal + lna).
Endast ett begränsat antal djur kan transporteras i kabinen eller i lastrummet. Därför rekommenderar vi att plats för djuret reserveras samtidigt som passagerarens resa bokas.

Djur som transporteras som frakt bokas via fraktavdelningens telefontjänst i Finland +358 9 818 501.

Trevlig resa! Glad

Skriven av Alexej

Relaterade länkar

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-10-11

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Alexej
11/5/07, 4:04 PM
#1

Artikeln finns också under djurtransport på google. Kul att det inte bara finns eländet där med slakttransporter!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Valkyrie
2/17/10, 8:13 PM
#2

hur reagerar kaninen på planet? blir den inte stressad tror ni?

/ Johanna medarbetare på dvärgkaniner.ifokus
       Rest in peace Valkyrie!

Veero
2/18/10, 3:47 PM
#3

I april ska jag åka till spanien, och på hemresan så ska jag ta med min lilla vovve därifrån :) Hon sitter fast där ett tag hos min moster :/ Men snart så :D

Hon kommer åka med mig som handbagage och vi har bokat biljet till henne med ;)

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

Veero
2/18/10, 3:52 PM
#4

#2 kaninernaa kanske blir stressade av motor ljudet.

Folk säger att man ska inte resa med kaniner dom blir stressade, dom blir inte så stressade dom man säger. Haft kanin hela mitt liv och rest med bil och tåg längre sträckor och inga problem. Dom nyaste kaninerna som inte är vana är stressade och rädda. Men har man dom i famnen och myser och ger odm något gott så dom känner sig trygga så lär dom sig att resa i en transportbur :P

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

pigelina
2/19/10, 10:36 PM
#5

#2 som handbagage tror jag inte det är någon fara:) mina skulle klara det iallafall:P

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

pigelina
2/19/10, 10:37 PM
#6

Och jätte bra artikel!

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

Annons:
jahadu
3/9/10, 6:24 PM
#7

men hur kan jag göra om jag vill ta hem en kanin från england? finns det alltså ingen möjlighet till det?


lillaisa
5/22/10, 4:58 PM
#8

Jättebra artikel!!

Men jag undrar samma sak som Valkyrie, är det för mycket för en kanin att flyga? Det kan ju kännas lite "obehagligt" och dessutom låter det mycket. Tror ni det blir för jobbigt för en kaninunge, även om den inte är så lättstressad?

/IsaGlad

[Nallegardenskaniner]
5/22/10, 5:35 PM
#9

#8 säger som pigelina, har man dom som handbagage är det nog inga problem :)  det är nog bara i början den kanske bli lite rädd eller så. men tror den lugnar ner sig till slut ;).

mina kaniner är då inte lätt stressade så jag tror mina skulle klara allt galant :)

Annkis54
8/21/10, 5:30 PM
#10

himla bra tråd
jag håller på att kolla att skicka en kattunge till finland
här fick jag lite svar:)

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Veero
8/22/10, 10:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Bra artickel :)

Själv rest med en hund ifrån spanien till sverige, gick hur bra osm hälls, tog henne som handbagage.

Etersom det var när vulkanen sprutade ut aska så var det inte många som vågade åka flyg, så halva planet vara bara fullt så jag tog upp tre platser med vovven Pipa, riktigt skönt Flört

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

Veero
8/22/10, 10:08 PM
#12

#8 #9 jag vet inte om man kan resa med kanin på flyg, vi skulle ta in en kanin från spanien, vi ringde och frågade olika flygbolag men tyvärr så gick det inte att ta med kaninen.

Vet itne hur det gäller nu, men det var några år sedan detta.

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

lillaisa
8/23/10, 12:07 AM
#13

#12 Okej, men endast inom Sverige borde väl gå?

/IsaGlad

Annons:
Bruden-Mbuti
8/23/10, 2:25 PM
#14

det går bra att flyga med mindre  djur som handbage både utomlands och inom landet.

några problem finns dock (min erfarenhet), det är att hitta bolag som tillåter djur som handbagage.

ett annat problem är när man tar från utlandet el för ut djur så krävs olika papper som kan ta tid samt vissa djur behöver karantän(beroende på vilket land man ska till el tar in ifrån). vet besiktning brukar krävas samt vissa vac.

är man envis och tar noga reda på vad som gäller så brukar det gå att lösa.

om ni tex kontaktar landets ambasad och får ett svar så behöver inte det vara det korrekta utan fråga på så många olika håll ni kan tänka er så får tillslut klart för er vad som gäller.

ibland kan man stöta på problem i tullen eller personal på flygplatsen, då underlättar det om man har en hel resväska med alla papper (ironisk mot ett visst land som var drygt när vi kom med våra djur). ett papper (tillstånd etc)är bättre än ett för lite.

mallju90
12/20/10, 5:19 PM
#15

någon som vet om man får ta med en råtta till turkiet? eller måste man ha papper osv

Sussii92
12/20/10, 7:41 PM
#16

Bra artikel :) Undrar samma sak som #7?

Mari
12/22/10, 12:56 PM
#17

#15 Jag är inte säker man jag tror att man måste ha papper, dvs, tillstånd att föra in djur i olika länder, det är inte bara att ta med dem hur som helst om jag förstått rätt.

#16 Ta hit kanin från England, det ska väl inte vara så svårt kan man tycka? Man behöver säkert tillst¨ånd för att föra in kaninen i Sverige, sedan är det väl "bara" resan som ska lösas. Eventuellt att kaninen ska ha vaccinerats mot något. Borde väl gå att kolla upp med tex. jordbruksverket

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Saaara
4/18/12, 4:25 PM
#18

Undrar samma som #7. Går det alltså inte transportera kaniner från England då?

Sara

Nattglimskaniner.webbnode.se

Ratlings
4/18/12, 10:52 PM
#19

#18 Kolla med det flygbolag du tänkt resa med och jbv om dom har några speciella regler för importering därifrån.

// Lise
When nothing goes right, go left!

SidenMoare
12/2/13, 1:17 PM
#20

Har någon erfarenhet av kattransport från Irland?

Har ju förstått att flera flygbolag tex. inte tar djur i cabinen från Irland och England.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Välkommen att besöka min Hemsida www.biscayabigpaw.se

Uppdateras ungefär var 3:e dag med nya bilder av kattungarna på deras respektive sidor

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Annons:
mallju90
12/15/13, 2:11 PM
#21

Lufthansa och Finland air tillåter från England.

Cireea
12/15/13, 2:15 PM
#22

Väldigt bra artikel 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

SidenMoare
12/15/13, 5:42 PM
#23

#21 tack för upplysnigen. Då skall jag kolla dem .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Välkommen att besöka min Hemsida www.biscayabigpaw.se

Uppdateras ungefär var 3:e dag med nya bilder av kattungarna på deras respektive sidor

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kappukeki
9/15/15, 5:31 PM
#24

Synd att man har en hund som väger 20+ och som inte kan vara ensam i en bur i 13 timmar :(

KappukekiSkämtar

Upp till toppen
Annons: